kripto művészet - NFT világ

Hogyan vesz az ember kripto képet?

2021. március 27. - weiler.peter

A kripto az egyik legújabb fejezet a művészettörténetben. Digitális műveket alkotók, legyen az videó, zene vagy kép, mindig is nehezebben tudták a műveik eredetiségét biztosítani, hiszen maga az alkotás egy sokszorosítható file. Az NFT-vel (non-fungible token) megérkezett az a blockchain technológia, ami egyedivé tud tenni bármilyen digitális állományt.

A Bitcoin a digitális arany, az NFT a digitális műtárgy.

Nézzük, mit tegyen az ember, ha kripto gyűjtő akar lenni?

1) Töltsük le a telefonunkra vagy a számítógépünkre a METAMASK nevű kripto pénztárcát

2) A METAMASK plugint a böngészőnkbe is telepítsük, így telefonunk nélkül is tudjuk engedélyeztetni a tranzakciókat.

3) A METAMASK kripto pénztárcába pénzt kell juttatni, amihez én a Coinbase-t ajánlom. Ez egy kripto bank, ahol tudunk bármilyen elfogadott valutát vásárolni, de nekünk most Ethereumra van szükségünk. A művészeti alkotások ára jellemzően 0,15 Ethertől (70-100 ezer forint kb.) egészen a csillagos égig terjed, de most elsőre 0,2-0,3 Ether elegendő lesz a gyűjtemény első darabjainak megvásárlásához.

4) A METAMASK kripto pénztárcába, annak egyedi kódjára (számlaszámára) tudjuk a Coinbase-ből elutalni a megvásárolt Ethert.

4) Nézzünk körül az NFT piactereken, hogy milyen alkotásokból válogathatunk. Két fajta piactér van, ha tetszik online galéria:

a) Nyílt: ide bárki regisztrálhat, és lehet kripto alkotó. Legnagyobbak:

https://opensea.io

https://rarible.com

https://cargo.build/

https://mintable.app

b) Zárt: ezekre már valamilyen módon bizonyított, meghívott művészek tölthetnek fel alkotásokat. A mostani NFT láz miatt a túljelentkezés elképesztő. Naponta sok ezer új művész szeretne ide bejutni, akinek nincs elég Twitter vagy Instagram követője szinte reménytelen, hogy bekerüljön. Legjobb oldalak:

https://async.art/

https://foundation.app/

https://niftygateway.com

https://superrare.co/

Én most vásároltam meg életem első NFT képét, és a Foundation.app oldalon választottam ki az alkotást. Hogy miért itt? A művészt, Daniel Labrosse-t ismerem, és először olyan embertől szerettem volna vásárolni, akit amúgy is követek az instagramon. Beregisztráltam a Foundation oldalára, és megkerestem Daniel oldalát. Öt kép közül választhattam, és amikor kiválasztottam a nekem leginkább tetszőt megnyomtam a "Place a bid"gombot.

Az Ethereum hálózaton keresztül a METAMASK wallet-ben jóvá kellett hagynom a tranzakciót, és megfizetni a 8 dolláros gas-price-t, azaz az autópályadíjat. Ez a díj folyamatosan változik, a rendszer foglaltságától függően. Azért kell kifizetni, mert ebből élnek azok a számítógépek, bányászok, akik az Ethereum-ot működtetik.

A Foundation minden esetben licittel értékesít, nincsen a nyílt oldalakra jellemző azonnali vásárlás lehetősége. Ez önmagában egy érdekes, és meglehetősen okos kereskedelmi megközelítés, mert, ahogy licitálunk 24 óra leforgása alatt, bárki be tud kapcsolódni. Olyan mintha egy galériában, ahogy rámutatunk egy képre, a galéria meghírdetné nyilvánosan, hogy senki többet harmadszor? Azonnal még érdekesebbé válik az adott mű, hiszen már egy konkrét licit érkezett rá, bekerül a Foundation kiemelt felületeire, indulhat a verseny.

screenshot_at_mar_27_15-22-32.png

Ha az utolsó órában érkezik mástól licit, az árverésre rendelkezésre álló idő is kitolódik 15 percekkel, tehát csak a teljes árverési csöndben záródik le a tranzakció, amikor nyugvópontra került az ár. Ez a folyamat az ármaximalizálásra az egyik legérdekesebb megoldás, amivel eddig találkoztam. Emailben folyamatosan. tájékoztatnak, hogy közeledik a licit vége, lejár az idő.

Mivel már a kép árát az első "place a bid" gomb megnyomása után megfizettem, a licit lezárása után egyből átkerül a kép Daniel-től hozzám, azaz a METAMASK wallet "collections" fül alá. A kép maga, leírása szerepel itt, a telefonom így látom az NFT gyűjteményem első darabját:

 telo.png

Innentől kezdve ez a mű az enyém, akár újra eladhatom, elajándékozhatom. Daniel pedig már nem fér hozzá, hiszen az alkotás nálam van. Ez az apró tény egy egész forradalmat indít el a képzőművészetben. Kiszélesíti a műtárgy fogalmát, felemel olyan alkotókat, akik korábban nem tudtak a munkáikból megélni.  Mostantól egyenrangú egy kézzel és egy számítógépen készített műalkotás az eredetiség szempontjából.

A művészi érték, az alkotó üzenete nem a médiumtól függ, és ezentúl sem attól lesz egy alkotás jó vagy rossz, hogy az festékkel vagy szoftverrel készült. Mindössze annyi történt, hogy a digitális munkák hátrányos megkülönböztetése mostantól megszűnik. Az út a múzeumokba, nagy gyűjteményekbe könnyebbé vált

Akit érdekelnek az eddig legdrágábban eladott NFT művek, a piacról áttekintést adó naprakész számok, ajánlom ezt az oldalt: https://cryptoart.io/

Figyelemreméltó, hogy a Superrare forgalmából a viszonteladások aránya közel 40%. Van másodlagos piac, el lehet adni, amit vásárolunk, mert van rá vevő. Nyillván nem minden adható el, és nem tudni ez a trend idővel mennyire erősödik, de a nagy sztorik körüli érdeklődés biztos, hogy komoly felhajtó erővel bír.

----- Kövess az instagramon: @peter.weiler

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptomuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr2216481930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása