kripto művészet - NFT világ

NFT, de hogyan és hol?

2021. március 21. - weiler.peter

Az NFT piac a 2021-es év nagy képzőművészeti robbanása. A technológia engem még az internet hőskorára emlékeztet, valamikor a 2000-es évek elején járunk, de talán ezért figyelemre méltó, hogy a nehézségek ellenére ilyen gyorsan hozott áttörést.

Ebben a postban szeretnék adni egy áttekintést, hogy milyen alternatív platformok, NFT piacterek állnak az alkotó művészek rendelkezésére.

Már van a kripto művészeti világnak saját sztárja (Beeple) és szerintem heteken belül a nagy tradicionális művészek közül is néhányan megjelennek majd digitális alkotásokkal.

Andy-Warhol-Painting-to-be-Centerpiece-at-First-Crypto-Art-Auction

 

A COVID felgyorsította a videókommunikáció elterjedését, az online munkavégzést, az otthoni színház közvetítéseket, és most az NFT segítségével a digitális művek a galériák megkerülésével kerülnek az otthonunkba, vagyis a képernyőnkre.

Ha a Bitcoin a digitális arany, akkor az NFT a digitális műtárgy megfelelője. Az NFT piactereken gyűjtői darabokat vásárolhatunk meg, egyedi digitális fileokat legyenek azok képek, hangok vagy filmek.

Eddig is készültek digitális műalkotások, csak a nagy különbség most az, hogy ezek egyediségükből fakadóan óriási értéket képviselnek, megvásárolhatók és tovább is értékesíthetők az NFT piactereken.

Két típusú piactér működik:

  • Kurátorok által moderált piacterek
  • Nyílt piacterek

A kurátorok által moderált piacterekre bejutni most, hogy a piac így felrobbant, szinte lehetetlen. Hosszú várólisták, kevés információ, „minket ne keress, majd jelentkezünk” helyzet alakult ki. A bejutáshoz a műveken túl a művész saját social media elérésének nagyságát veszik górcső alá. Viszont a minőségi válogatásnak hála, a legszebb, legértékesebb művek azért itt találhatók:

https://async.art/

https://foundation.app/

https://niftygateway.com

https://superrare.co/

A nyílt piactereken bárki létrehozhat és megoszthat saját NFT-t, csak az Ethereum blockchain hálózat gas-price díjat kell fizetni. Viszont ez van, hogy akár 100 dollárt is elérheti, így egyetlen alkotás létrehozása is viszonylag magas díjjal indul. Egy önálló üzlet (store) létrehozása akár 600 dollár is lehet, így először érdemesebb egy NFT tokenesítésével próbálkozni.

A nyílt piacterek közül őket ajánlom:

https://opensea.io

https://rarible.com

https://cargo.build/

https://mintable.app

 

Ha az Open Sea jelentéséből indulunk ki, kicsit olyan a helyzet, mintha a végtelen tengerbe dobnánk bele egy palackot, hogy majd valaki csak megtalálja. A művészek úgy tudnak csak kitűnni, ha saját média csatornáikon keresztül tudnak forgalmat irányítani az NFT oldalukra.

Biztos azt is lehet remélni, hogy a nyílt piacterekre folyamatosan beömlő művek közül valakinek pont a mi munkánk tetszik meg, de azért lássuk be ennek kicsi a realitása. Kitartó munkával a piactereken belül is fel lehet építeni egy követő tábort, de ez olyan, mintha azt várnánk, hogy az első instagram posztunkra sok száz likeot fogunk kapni.

Viszont belépni érdemes, soha nem késő. Nemzetközi piacra kerülnek a munkák, nincsen közbeiktatott galéria vagy ügynök, magunk üzletelünk a vásárlóval.

Az NFT új gyűjtői kört is hoz a képzőművészeti piacra, olyanoknak adhatunk el, akik egészen biztosan nem ismerik a magyar kortárs világot, nem jártak még talán egyetlen galériában sem.

Hamarosan új NFT platformok megjelenése várható, az Ethereumon kívül sokkal gyorsabb, olcsóbb és zöldebb blockchain hálozatokon (pl. Tezos).

Az internet most felforgatja a régi hagyományokra épülő, nehézkesen mozgó képzőművészeti piacot. Izgalmas évnek nézünk elébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kriptomuveszet.blog.hu/api/trackback/id/tr5716473024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása